Sakura Admin
Брой мнения : 334 Join date : 09.06.2010 Age : 36 Местожителство : Japan
| Заглавие: Традиционни сватбени ястия Пет Юни 11, 2010 3:39 pm | |
| За всички дами които търсят начин да включят част от японското наследство в сватбеното си парти това е мястото за тях поднесете на гостите си японски ястия, защото те обещават късмет, единство, плодородие, вечност и радост. Ситен червен боб (адзуки) с оризЦветът на светлочервения боб представлява добрия късмет. Сготвено и поднесено с ориз, ястието носи името секихан и се сервира на всякакви специални събития. Бобът адзуки (също азуки) може също да бъде приготвен със захар като част от японските сладкиши и да се предложи в края на сватбеното тържество. Миди (Calms)Поднасят се на гостите цели - с двете черупки, което символизира единство. Обикновено може да се използва японската разновидност asari, които просто се задушават в саке, сол и вода. РибаСервирани цели, рибите се приготвят така, че главите им да докосват техните опашки, оформяйки кръг. Кръгът е символ на вечността. Изполвайте която и да риба, която е свежа през съответния сезон и достатъчно голяма, за да се приготви по този начин. Конбу (водорасли)сушените кафяви водорасли се сервират, защото наименованието им се близо до последните две срички на думата радост - yorokobu. Много японски ястия включват водорасли като част от себе си или като окраса. ОмариКогато се сготви, черупката на ракообразното става червена, което е късметлийски цвят. Популярен начин на приготвяне е да се разполови омарът, месото да се постави в черупката заедно със смес от разбити яйчни жълтъци, оризово вино, соев сос, лимон и да се изпече. Подсолен хайвер от херингаЖълтата или розовичка порция консервирани рибни яйчица, kazunko на японски, символизира плодородието. Обичайно ястието се приготвя, като се маринова хайверът в бульон, саке и соев сос. Спарид (морка каракуда)Тази конкретна риба се сервира, защото японското и име - tai, е последната сричка на думата празненство - medetai. Спаридът е лесен улов по японското крайбрежие, а през пролетта рибата се оцветява в червено и са познати като “черешов спарид”. Традиционният начин за приготвянето му за сватбено празненство е да се осоли и след това - опече. И нещо важно:никога не сервирайте японски ястия, чийто брой да е кратен на 4 (shi). Звукът наподобява първата сричка на думата смърт на японски. Затова, придържайте се към нечетния брой на блюдата и очаквайте дълъг живот, изпълнен с късмет. | |
|