Май 2024 | Пон | Вто | Сря | Чет | Пет | Съб | Нед |
---|
| | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | | | Календар |
|
| | Добавки и подправки | |
| | Автор | Съобщение |
---|
Sakura Admin
Брой мнения : 334 Join date : 09.06.2010 Age : 36 Местожителство : Japan
| Заглавие: Добавки и подправки Пет Юни 11, 2010 2:30 pm | |
| Тук е мястото където ще ви представя някои подправки и добавки в Японската кухня.Гобо (корен от репей)След като се обели, коренът трябва веднага да се постави в оцет, който да отнеме горчивия му вкус. Използва се като съставка за салати, супи и други ястия. Дайконгигантска бяла ряпа, която се консумира настъргана или сварена на супа. Кантен агар-агарестествен желатин, добит от водорасли. Миринсладък оризов ликьор, което се прибавя към риби и меса, за да "обере" тежкия им мирис. С него се приготвя оризът за суши. Сакеоризова ракия, което съдържа 12-15% алкохол. Вкусът на различните видове варира от много сладко до много горчиво. За пиене се сервира както горещо, така и студено, употребява се често и в готварството. Соев сосвнесен от Китай през 6 век. Също като китайския бива тъмен и светъл, но и двата вида са по-пречистени и леки. Използва се за суши и сашими, както и за тофу и за японските пелмени "гьоза". Тогаришилют червен пипер Териакисладък сос за печени меса. Състои се от соев сос, захар и сладко оризово вино. Уасабияпонски хрян. При сервирането на сашими се поднася настърган в соев сос. Рядко се намира пресен, обикновено се продава под формата на паста или изсушен и смлян на прах.
Последната промяна е направена от 小栗ダニー на Вто Юли 13, 2010 4:46 pm; мнението е било променяно общо 1 път | |
| | | Sakura Admin
Брой мнения : 334 Join date : 09.06.2010 Age : 36 Местожителство : Japan
| Заглавие: Re: Добавки и подправки Пет Юни 11, 2010 2:37 pm | |
| Бамбукови филизимладите бамбукови клонки са богат източник на фибри. Тъй като са трудни за обработка, обикновено се продават варени и в консерва. В България могат да се купят от китайските магазини. Листа от хризантематеза листа са различни от листата на декоративното растение. Богати са на витамин С, калций, желязо. Използват се за салати и супи. Уакамесушени водорасли съдържат големи количества калций, витамини В1, В2 и С и йод. Оставят се във вода, за да се рехидратират. Използват се в салати, супи, яхнии. Шиитакесушени гъби, подобни на българските печурки. На китайски се наричат "сян гу". Преди употреба трябва да се накиснат във вода. Водата може да се използва за сосове и супи, с нея могат да се подхранват стайните растения. Гъби енокибогати са на витамини В1 и В2. Използват се в супи и салати. Джинджифилподправка, характерна за всички азиатски кухни. С нея се овкусяват както меса, така и зеленчукови ястия. Ядки от гинкосемената на дървото гинко се белят преди кулинарна употреба. Продават се и в консерви. Използват се за овкусяване на задушени и пържени ястия. Нориводорасли на листа - зелени водорасли, които се пресоват на тънък лист и се изсушават под специални лампи. Богати на протеини, калций и желязо, с тях се завиват хапките суши. Съществува и друг вид нори, който се стрива и се поръсва върху окономиаки. Тофусоев продукт, които напомня сирене. Богато е на протеин, но няма холестерол и е лесно смилаемо. Японското е много по-меко от китайското.
Последната промяна е направена от 小栗ダニー на Вто Юли 13, 2010 4:47 pm; мнението е било променяно общо 1 път | |
| | | Sakura Admin
Брой мнения : 334 Join date : 09.06.2010 Age : 36 Местожителство : Japan
| Заглавие: Re: Добавки и подправки Пет Юни 11, 2010 2:43 pm | |
| Уагарашияпонска люта горчица - приготвя се от семената на черната рапица. Използва се за салатни дресинги. Конбукафяви морски водорасли. Притежават дълбок пикантен вкус. Богати са на калий, калций и йод. Съдържащите се в тях аминокиселини понижават кръвното налягане. Използват се в "даши" и в ястията "набе". Ренконлотосов корен. Съдържа много нишесте, витамин С и желязо. След отрязването трябва да се постави в оцет. Използва се в салати от мариновани зеленчуци. Мисопаста от ферментирали соеви семена. Има много видове мисо, но основно се разделят на "червено" и "бяло" в зависимост от цвета. Бялото е по-меко и по-сладко на вкус. Мисото се разтваря във вода, за да се получи супа, която е второто по важност ястие на японската трапеза след "гохан", т. е. ориза. Бенишогатуршия от червен джинджифил. Гарнитура от нарязан джинджифилов корен, маринован в оцет и сол. Картофено нишестеразтворено във вода се използва като сгъстител на супи и сосове. В него могат да овалят парчета месо или риба преди паниране. Комезуоризов оцет. Има по-мек вкус от останалите винени или плодови оцети. Помага за запазването на естествения цвят на зеленчуците и премахва горчивия им вкус. Използва се за дресинги, при приготвянето на ориз за суши.
Последната промяна е направена от 小栗ダニー на Вто Юли 13, 2010 4:47 pm; мнението е било променяно общо 1 път | |
| | | Sakura Admin
Брой мнения : 334 Join date : 09.06.2010 Age : 36 Местожителство : Japan
| Заглавие: Re: Добавки и подправки Пет Юни 11, 2010 3:45 pm | |
| Шичими тогарашисмес от седем подправки. Сместа съдържа млени люти червени чушки, черен пипер, сусам, изсушена кора от мандарина, изсушени зелени водорасли нори, семена от бодлив ясен, семена от коноп (Cannabis sativa) и маково семе. Поръсва се върху нудълс, якитори. Тароядивната грудка на едно източно растение. Богат източник на протеини, използва се в супи и яхнии. Сакура ебисушени скариди. Малки скаридки, които са изсушени заедно с черупките си. Използват се при приготвянето на окономиаки и на панирани ястия. Мицубадетелина. Нежните листенца на детелината се използват за салати и супи. Поставят се в последната минута на готвенето. Кабубяла ряпа. Съдържа калций и протеини. От нея се правят туршии, използва се в супи и яхнии. Бобови кълновев японската кухня се използва покълнал зелен фасул. Дашибистър бульон от риба тон и кафяви морски водорасли. Даши-но-мото е същият бульон, само че инстантен или на кубчета. От китайската кухня японците са заели още соса "хойсин" и соса от стриди. Подобно на китайците, и те готвят предимно с фъстъчено и сусамово масло. | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Добавки и подправки | |
| |
| | | | Добавки и подправки | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |