Тук ще се запознаем с някой от най-разпространените прибори и съдове в Японската кухня.
Тенджери, тигани и купи*Абура кири е плитка табла, върху която се поставя храната след пържене. Използва се отцеждане на мазнината от храната.
*Агемоно набе представлява тиган за пържене и е подобен на китайския уок. Произвежда се с дебели стени, за да се запази температурата на олиото при поставянето на продуктите в него, като не позволява те да се разкашкат или да останат сурови.
*Донабе се прави от глина и се използва за приготвяне на ястия като яхнии и супи направо на масата. Донабе е глазирано отвътре и поресто отвън. Може да се слага направо върху огън, ако се спазват три условия: външната част трябва да е абсолютно суха; съдът трябва да подгрят предварително и да не се поставя върху огъня празен. Ако се спазват тези условия, донабе ще се запази десетки, а някои - стотици години. Когато се купи ново донабе, то трябва да се постави пълно с вода върху огън за няколко часа и да се подсуши преди готвене. Ястията в този съд се поднасят само на много специални гости.
*Макиякинабе е четвъртит тиган, използван за приготвяне на правоъгълни палачинки от които се правят специални ролца, навити така, че да са с цилиндрична форма или с форма на удължен куб. Размерите са на тигана са 15x25 см
* Мушики и сейро са типични японски съдове за готвене на пара. Те се правят от бамбук. Мушики прилича на чонрон, използван в Китайската кулинария, но е по-широк. Може да се наредят наколко съда един върху друг, което позволява едновременното приготвяне на няколко ястия. Сейро има същото предназначение и функции, но има правоъгълна форма. В днешни дни се изработват от алуминий.
*Отоши бута е дървен капак и се използва, за да се осигури равномерно разпределение на топлината при готвене и да се намали завирането на продуктите. Това позволява на продуктите да запазят максимално вкусовите и хранителните си качества.
*Сурибачи и сурикоги са традиционни хаван и чукало, използвани за направата на пасти и за фино смилане на семена. Хаванът е оребрен отвътре за по-ефективна работа, а чукалото - дървено, за да се запази здравината на хавана.
*Усу и кине са с подобно предназначение на сурибачи и сурикоги, но се различават по форма.
*Такоякикадо е познат още като такояки. Представлява форма със сферични вдлъбнатини и се използва за приготвяне на такояки традиционно ястие от октопод.