Nippon Heaven
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Япония - Страната на Изгряващото Слънце
 
ИндексПоследни снимкиТърсенеРегистрирайте сеВход
Similar topics
Вход
Потребителско име:
Парола:
Искам да влизам автоматично с всяко посещение: 
:: Забравих си паролата!
Vote!
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!
Recommended
Music temptation!
Април 2024
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
КалендарКалендар
Facebook
Friends

 

 Приборите в японската кухня

Go down 
АвторСъобщение
Sakura
Admin
Sakura


Брой мнения : 334
Join date : 09.06.2010
Age : 36
Местожителство : Japan

Приборите в японската кухня Empty
ПисанеЗаглавие: Приборите в японската кухня   Приборите в японската кухня EmptyПет Юни 25, 2010 2:54 pm

Тук ще се запознаем с някой от най-разпространените прибори и съдове в Японската кухня.


Тенджери, тигани и купи

*Абура кири е плитка табла, върху която се поставя храната след пържене. Използва се отцеждане на мазнината от храната.
*Агемоно набе представлява тиган за пържене и е подобен на китайския уок. Произвежда се с дебели стени, за да се запази температурата на олиото при поставянето на продуктите в него, като не позволява те да се разкашкат или да останат сурови.
*Донабе се прави от глина и се използва за приготвяне на ястия като яхнии и супи направо на масата. Донабе е глазирано отвътре и поресто отвън. Може да се слага направо върху огън, ако се спазват три условия: външната част трябва да е абсолютно суха; съдът трябва да подгрят предварително и да не се поставя върху огъня празен. Ако се спазват тези условия, донабе ще се запази десетки, а някои - стотици години. Когато се купи ново донабе, то трябва да се постави пълно с вода върху огън за няколко часа и да се подсуши преди готвене. Ястията в този съд се поднасят само на много специални гости.
Приборите в японската кухня Main_donabe

*Макиякинабе е четвъртит тиган, използван за приготвяне на правоъгълни палачинки от които се правят специални ролца, навити така, че да са с цилиндрична форма или с форма на удължен куб. Размерите са на тигана са 15x25 см
* Мушики и сейро са типични японски съдове за готвене на пара. Те се правят от бамбук. Мушики прилича на чонрон, използван в Китайската кулинария, но е по-широк. Може да се наредят наколко съда един върху друг, което позволява едновременното приготвяне на няколко ястия. Сейро има същото предназначение и функции, но има правоъгълна форма. В днешни дни се изработват от алуминий.
*Отоши бута е дървен капак и се използва, за да се осигури равномерно разпределение на топлината при готвене и да се намали завирането на продуктите. Това позволява на продуктите да запазят максимално вкусовите и хранителните си качества.
*Сурибачи и сурикоги са традиционни хаван и чукало, използвани за направата на пасти и за фино смилане на семена. Хаванът е оребрен отвътре за по-ефективна работа, а чукалото - дървено, за да се запази здравината на хавана.
*Усу и кине са с подобно предназначение на сурибачи и сурикоги, но се различават по форма.
*Такоякикадо е познат още като такояки. Представлява форма със сферични вдлъбнатини и се използва за приготвяне на такояки традиционно ястие от октопод.
Приборите в японската кухня Mush


Последната промяна е направена от 小栗ダニー на Вто Юли 13, 2010 4:49 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото Go down
Sakura
Admin
Sakura


Брой мнения : 334
Join date : 09.06.2010
Age : 36
Местожителство : Japan

Приборите в японската кухня Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Приборите в японската кухня   Приборите в японската кухня EmptyСъб Юли 03, 2010 10:48 pm

Ножове


деба бочо

Прeдставляват ножове за рязане на месо, риба и пиле. Различни по размер като дължината им достига до 30 см.За първи път се появяват в Сакай през периода Едо.
Приборите в японската кухня Deba


накири бочо
Накири бочо и усуба бочо са ножове за зеленчуци. Накири са за домашна употреба и имат черно острие, докато усуба са професионални ножове. Формата на накири е различна във всеки район на Япония. Докато в Токия тя е правоъгълна, в Осака тя е със заоблен връх.
Приборите в японската кухня Usuba


тако хики
Тако хики, янаги ба и фугу хики са дълги и тънки ножове, принадлежащи към групата на сашими бочо ножове за приготвяне на сашими.
Приборите в японската кухня Sashimiknife


унагисаги хочо
Това е специален нож за филетиране на змиорки. Тънкият остър връх на ножа се забива близо до главата на змиорката и тя се разрязва на две по дължина. Съществуват различни форми, според района, в който се използват: Нагоя, Осака и Киото.
Приборите в японската кухня Unagisaki


удон кири

Удон кири, соба кири, менкири бочо. Използват се за приготвяне на соба или удон спагети. Ножът е прав и тежък.
Приборите в японската кухня Menkiri


ороши кочо
Ороши кочо и ханчо хочо са изключитлено дълги ножове за филетиране на риба тон и други едри риби. Ороши хочо е с острие с дължина 150 см и дръжка 30 см.С него може да се филетира рибата с едно разрязване, чъпреки че обикновено са нужни двама или трима човека, за да се справят с ножа. Острието на ханчо хочо е около 100 см и е известен с името магуро кири.
Приборите в японската кухня Maguro

Върнете се в началото Go down
 
Приборите в японската кухня
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Сезоните в японската кухня
» Японската литература

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Nippon Heaven :: Япония :: Кухня-
Идете на: