Nippon Heaven
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Япония - Страната на Изгряващото Слънце
 
ИндексПоследни снимкиТърсенеРегистрирайте сеВход
Вход
Потребителско име:
Парола:
Искам да влизам автоматично с всяко посещение: 
:: Забравих си паролата!
Vote!
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!
Recommended
Music temptation!
Април 2024
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
КалендарКалендар
Facebook
Friends

 

 Уасаби

Go down 
АвторСъобщение
Sakura
Admin
Sakura


Брой мнения : 334
Join date : 09.06.2010
Age : 36
Местожителство : Japan

Уасаби Empty
ПисанеЗаглавие: Уасаби   Уасаби EmptyНед Апр 03, 2011 9:38 am

Уасаби Wasabi

Уасаби е растение от семейство Кръстоцветни, към което се причисляват още зелето, хряна и синапа. Растението уасаби е известно още с наименованието „японски хрян”. Коренът му се използва като подправка заради изключително силните си вкусови и ароматични свойства. Лютивостта на уасаби е почни толкова силна, колкото тази на лютия синап, а отделяните от него силни изпарения стимулират носовите канали. Това растение се среща в коритата на потоците и планинските реки в Япония, където растат и други екзотични подправки.
Най-често уасаби може да се намери на пазара като корен, който трябва да бъде смлян преди употреба, или като готова за използване паста. Тази паста може да бъде или само от уасаби, или да е смес от хрян, синап и оцветители. В много ресторанти, където предлагат уасаби, коренът на растението се смила на място. Трябва да се знае, че приготвената паста изгубва вкусът и ароматът си след около 15 минути след смилането на растението. При приготвянето на суши, уасаби обикновено се покрива преди сервирането си, за да бъде предпазено от изпарение на аромата.
Освен коренът на растението, листата на уасаби също могат да се консумират. Някои от тях имат същият лют вкус като корена.
В сравнение с лютата чушка, лютивостта на уасаби е доста по-краткотрайна и може да се отстрани лесно в вода. Обикновено лютивия вкус се усеща с носовите канали, а не с езика. Усещането може да причини болка, но тя трае само няколко секунди.
Учени са използвали уасаби в опитите си създадат аларма срещу пушек за хора с нарушен слух. Проучванията са показали, че вдишването на аромата на уасаби има същия ефект като вдишването на аромат от соли. Един от участниците в експериментите се събудил само 10 секунди след разпръскването на аромат от уасаби в помещението.
Уасаби обикновено се сервира със суши и соев сос. Тъй като отглеждането на растението уасаби е трудно и скъпи, в кулинарията често се използва продукт, който имитира качествата на оригиналното растение. Този продукт се прави от хрян, отглеждан на Запад, синап и зелен оцветител за храна. В Америка тази смес е позната като уасаби, докато истинското растение е известно като „прясно уасаби”.
Върнете се в началото Go down
 
Уасаби
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Nippon Heaven :: Япония :: Кухня-
Идете на: